| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο... με την ανάπτυξη / του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

 

Πέμπτη, 00:01 - 20/02/2020

 

   Share

 

Είναι διάχυτη πλέον στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι η κυβέρνηση φοβάται να κυβερνήσει.

 

Τι άραγε φοβάται όμως; Αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρο. Έτσι μόνον υποθέσεις εργασίας μπορεί να κάνει ο απέξω παρατηρητής. Φοβάται τον Τσίπρα; Μάλλον όχι γιατί αυτός έχει δικά του σοβαρά εσωτερικά προβλήματα .Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Και επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αυτοπαγιδεύεται στη λογική της, Που σημαίνει ότι από πλευράς ανάπτυξης χαιρέτα μου τον πλάτανο. Και από την άποψη αυτή, είναι εξόχως ενδιαφέροντα τα όσα γράφει ο σοβαρός και μετρημένος στην κρίση του Νίκος Δρόσος στον ιστότοπο euro2day.Αναφέρει έτσι ότι:

 

 

«Το πρώτο δείγμα γραφής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, που τέθηκε υπόψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι -προφανώς- ελπιδοφόρο ως προς τις προτάσεις του για την ανόρθωση του τόπου.

 

Η σύνθεση της επιτροπής, εξάλλου, στην οποία είναι επικεφαλής ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και μέλος της ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βέττας, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές προσδοκίες.

 

Κατά τη σχετική συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, παρουσιάστηκε το μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Παράλληλα, δε, με αυτό το σχέδιο προωθείται ήδη, όπως θύμισε ο κ. Μητσοτάκης, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις ενώ εκπονούνται, όπως πρόσθεσε και επιμέρους σχέδια από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, όπως θα έλεγε και μία “ψυχή”, από σχέδια πάμε καλά. Δίχως αμφιβολία, δε, όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως “θεάρεστα” και δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας και του τόπου.

 

Σημειώνονται, όμως, στη δύση μίας μακράς κρίσης, η οποία ταλάνισε τη χώρα επί μία δεκαετία και στην αυγή μίας κυβέρνησης η οποία υποσχέθηκε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, έως και 4% και μπαράζ μεταρρυθμίσεων για την άρση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

 

Αντ’ αυτού τι έχουμε; Σχέδια επί σχεδίων και μία μάλλον αναιμική ανάπτυξη, που διατηρεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα την ανεργία και σε πλήρη ένταση σειρά προβλημάτων, όπως τα κόκκινα δάνεια, τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί την οικονομία, το brain drain και τόσων άλλων.

 

Ο σχεδιασμός και δη ο μακροπρόθεσμος είναι απολύτως απαραίτητος. Οφείλει, όμως, να γίνεται “στον καιρό” του και όχι να περιμένουμε να παραδοθεί ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας ενώ τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

 

Όσο απαραίτητος είναι, δε, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, άλλο τόσο είναι και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία γνωρίζουμε, καθώς εξακολουθούν να κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα και οποιονδήποτε τυχόν διανοηθεί να επενδύσει τα κεφάλαιά του στη χώρα μας.

 

Ίσως, η πλέον σημαντική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση θα ήταν η εξεύρεση ενός τρόπου να μην διώχνει η χώρα μας τους επενδυτές. Διότι είναι ανώφελο να επιδιώκεις να γίνεις Ολλανδία, Αυστρία, Δανία ή Ισραήλ, όπως θα προβλέπει το παραπάνω μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, όταν δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις ούτε καν όσους έρχονται αποφασισμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο δε κατάλογος αυτών των περιπτώσεων είναι ιδιαιτέρως μακρύς.

 

Ας μην προσπαθήσουμε να “ανακαλύψουμε την πυρίτιδα”. Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, με πρώτον τον ΣΕΒ και think tanks, όπως το ΙΟΒΕ, έχουν δημοσιοποιήσει σειρά παρεμβάσεων στις οποίες οφείλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση για την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας.

 

Είναι γνωστά πράγματα, καθώς αφορούν την καθημερινότητα όχι μόνον της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Πράξεις χρειάζονται. Όχι μόνον σχέδια.»

 

Δυστυχώς όμως όπως είπαμε και στην αρχή ομελέτα χωρίς σπασμένα αυγά δεν γίνεται. Και ακόμα χειρότερα η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει για ποιον λόγο ο κόσμος την έφερε στην εξουσία. Αναλογίζεται ο πρωθυπουργός, μετά από αυτόν τι; Ας το σκεφτούν λιγάκι οι επικοινωνιακοί του εγκέφαλοι.

 

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....